Voorjaarsbijeenkomst ‘n Herberg

woensdag 14 januari 2015, geplaatst door Johan Janzen

Vereniging ’n Herberg organiseert op 7 maart a.s. weer een (voorjaars)bijeenkomst, deze keer in de stad Groningen. De inleidster op deze dag is drs. Toos Scholtes, een moderne religieuze, die een boeiend verhaal gaat houden. Ze gaat met ons in gesprek over: Geloven anno nu. “Geloven is liefhebben, omhelzen, uiteindelijk omhelzen wat het leven ons brengt. Daar is lef en vertrouwen voor nodig. Geloven blijft een zoektocht in ons leven en het verlangen om God te duiden”. Enkele zinnen uit haar boeiende inleiding.

U bent van harte uitgenodigd voor deze bijeenkomst op 7 maart in Groningen. Adres: Emmauskerk, Ra 4, wijk Lewenborg.
We beginnen zoals gewoonlijk de dag vanaf 09.30 u.: inloop met koffie/thee. Om 10.00 u. start vervolgens het ochtendprogramma. ‘s Middags zal de groep “Mja Mera” ons een gevarieerd programma bieden van muziek uit verschillende landen. Na een korte viering sluiten we deze dag om 16.00 uur.

Aan niet leden van ’n Herberg vragen we een bijdrage van € 10. U neemt uw eigen brood mee en er is soep, koffie en thee te koop.

Ciel Huitema, voorzitter.
Wilma Altena, secretaris.

Hieronder stelt drs. Toos Scholtes zich in het kort voor.

Mijn naam is Toos Scholtes, lid van de Congregatie van de Zusters van Liefde, hoofdkantoor in Tilburg waar we in 1832 zijn begonnen. Van huis uit werkzaam in de onderbouw van het basisonderwijs. Ingetreden in Tilburg in 1961 en na de kloostervorming gewerkt in het ziekenhuis in de paramedische sector (5 jaar) om vervolgens toch weer een aantal jaren met veel plezier in het onderwijs te werken. Tijdens de studie theologie overgestapt naar ‘kerkelijk werk’ nl. als diaconaal consulent in het dekenaat Delflanden. Zo ongeveer de mooiste tijd van mijn leven. Boeiend, leerzaam! En zeer goed aansluitend op de doelstelling van mijn Congregatie. Onze grote groep ouder wordende zusters vraagt veel zorg en aandacht. Nu wij in aantal afnemen zoeken wij praktisch en beleidsmatig naar mogelijkheden om ons gedachtegoed door te geven; en anderen te inspireren door regelmatig in gesprek te gaan met geïnteresseerden. Bijbelstudie en geloofsverdieping vormen de kern van mijn leven. Tot zover heel in het kort mijn cv.

En over de komende voorjaar bijeenkomst en het thema ervan zegt ze:

Als al die religies er nu eens niet waren, zou het dan niet rustiger zijn in de wereld?” Zomaar een zinnetje in zo maar een gesprekje op de pont over het IJ in Amsterdam. Wat doet ‘geloven’ met mensen? En wat is nou eigenlijk geloven? En waarover gaat dat dan? Tja….hoe langer ik met deze inleiding bezig was, hoe eenvoudiger ‘geloven’ eigenlijk werd; en tegelijk hoe paradoxaler, immers: wij mensen zijn autonoom; willen niet afhankelijk zijn; doppen onze eigen boontjes wel… Maar als het leven onbegrijpelijk is, alles ons uit handen wordt geslagen, zoeken we een oorzaak, een adres: iets of iemand die we de schuld kunnen geven… En hoe verlangen we er soms naar ons gedragen te weten, alles uit het handen te kunnen geven en het aan een ander over te laten als het ons allemaal te veel wordt…
Genoeg dus om samen over na te denken. Ik verheug me er op.

Contact

vereniging 'n Herberg
p.a. Mw. W. Altena (secretaris)
Mammoetveld 26
8017 MA Zwolle
0388 535 380
KvK 02082765